Sportmassage

" Zoeken naar de optimale balans tussen belasting en belastbaarheid "

Of je nu een professionele sporter bent of dat je op een recreatieve basis je sport beoefend, na iedere belasting zul je door de opgebouwde afvalstoffen moeten herstellen.

 →  Je sportmasseur helpt je met dit herstel!

Het doel van sportmassage.

Het doel van de massage is de gezondheid van de sporter te behouden zowel voor, tijdens als na het sporten. Door belasting (sport) worden de lichaamscellen uit evenwicht gebracht, daarna volgt herstel en als het goed is is er een trainingseffect ontstaan. De spier wordt sterker, leniger en beter doorbloed. Omdat niet alle weefsels in de bewegingsketen even sterk zijn, bestaat de kans dat de zwakke schakels worden overbelast. Dat weefsel hersteld niet volledig en wordt dan weer belast: dit leidt tot symptomen als stijfheid, drukpijn, hypertonie en startpijn.

Spieren en gewrichten worden stijf. Daardoor ontstaan slechte bewegingspatronen waardoor andere spieren en gewrichten extra belast worden. Deze verschijnselen worden steeds erger en op den duur ontstaan op deze wijze makkelijk structurele veranderingen omdat de doorbloeding niet optimaal is. Het weefsel wordt kwalitatief minder en kan steeds minder worden belast.

 

 

 Klachten als verkorting van spier, hypertonie, spierpijn, spierverhardingen en myogelosen zijn geen uitzonderingen.

Al deze vroegsymptomen worden in de sportwereld als normaal ervaren, maar op den duur ontstaan hierdoor makkelijk blessures. De doorbloeding, de stofwisseling en daarmee het herstel van weefsel wordt steeds minder.

Ook als je nergens last van hebt,  kun je een sportmassage ondergaan bijvoorbeeld voor de ontspanning en om de spieren soepel en in goede conditie te houden.

Contra indicatie: (wanneer je niet gemasseerd mag worden)

  • koorts
  • Zwangerschap
  • spierscheuring
  • ontsteking of wond
  • huidaandoeningen
  • vaataandoeningen (b.v. Trombose)

Bij twijfel of je een massage kunt ondergaan, kun je altijd met ons overleggen of in samenspraak met de behandelend arts/fysiotherapeut.